Fritidsklubber i fare!

Slik kan du bidra i politikkutformingen for 2025-2029

For at fritidsklubber skal få den plassen de fortjener i politikken, trenger vi din støtte. Nå er partiene i gang med å forme sine partiprogrammer for stortingsperioden 2025-2029, og vi ser at fritidsklubbfeltet ikke er bredt omtalt.

Vi har analysert førsteutkastene, og foreløpig nevner kun tre partier fritidsklubber. Dette må vi endre for å sikre fritidsklubbenes plass i norsk politikk. Mange partier har korte frister allerede nå i november så hvis du vil bidra, må du begynne allerede nå. 

Hva kan jeg gjøre?

Ved å engasjere deg lokalt kan vi sammen påvirke, slik at flere partier løfter fritidsklubber som viktige samfunnsaktører. Vi trenger din hjelp for å sikre at fritidsklubbene blir en prioritert sak i neste stortingsperiode. Vil du gå rett til hvilke handlinger du kan bidra med, scroll ned til bunnen for en oppskrift.

Økonomiske utfordringer for kommunene

Ifølge KS står norske kommuner i 2025 overfor en underfinansiering på 6,4 milliarder kroner, noe som setter fritidsklubbene, som ikke er lovpålagte oppgaver, i en utsatt posisjon i mange kommuner.

Vi i Ungdom og Fritid er bekymret for hvordan en svekket kommuneøkonomi kan ramme fritidsklubbfeltet. Med stramme budsjetter står mange klubber i fare for nedprioritering, noe som kan svekke tilbudet til ungdom. For å sikre stabile og forutsigbare rammevilkår for fritidsklubbene, er det avgjørende med økt politisk oppmerksomhet og støtte i årene fremover.

Hva er et partiprogram?

Et partiprogram er en plan over sakene et politisk parti vil jobbe for. Programmet gir oversikt over partiets prioriteringer og viser velgerne hva partiet ønsker å oppnå i stortingsperioden som er 4 år.

Hvordan lages et partiprogram?

Partier følger flere steg for å lage et partiprogram:

  • Forslag: En komité lager et førsteutkast basert på partiets politikk og nye prioriteringer. 
  • Høringer: Medlemmer, lokallag og andre gir innspill til utkastet. 
  • Revidering: Komiteen justerer programmet etter tilbakemeldinger. 
  • Landsmøte: Programmet diskuteres og endres ved behov. 
  • Vedtak: Programmet vedtas på landsmøtet og blir partiets politikk. Landsmøtene er vinteren og våren 2025. 

Akkurat nå er partiene i høringsfasen for programmene som skal gjelde for stortingsperioden 2025-2029. 

Hvordan kan du påvirke lokalt?

  • Kontakt lokale politikere
    Avtal møter med lokalpolitikere og snakk om fritidsklubbenes betydning. Del konkrete eksempler på hva partiprogrammet burde si om fritidsklubb (disse finner du lengre ned her). 
  • Delta på høringer
    Delta på lokale høringer og møter i partilag. Der kan du fortelle hvorfor fritidsklubber må prioriteres i partiprogrammene og akkurat hvilke formuleringer de burde ha.
  • Sjekk innsending av forslag via lokallag
    Mange partier har en formell prosess for å sende inn forslag til partiprogrammet gjennom lokallagene i kommunene. Spør ditt lokallag hvordan prosessen fungerer og bruk denne muligheten til å få fritidsklubber inn i programmet. 

Husk, jo flere som støtter saken, desto større sjanse for å få gjennomslag!  

Partiprogram

Høyres førsteutkast til partiprogram

Endringsforslag fra Ungdom og Fritid 

Dagens formulering i førsteutkastet:

  • Satse på møteplasser for dataspilling og den digitale kulturen, gjerne i samarbeid med lokale idrettslag og andre frivillige organisasjoner (linje 2000-2001) 

Forslag til ny formulering:

  • Satse på møteplasser for dataspilling og den digitale kulturen, gjerne i samarbeid med lokale idrettslag, fritidsklubber og andre frivillige organisasjoner (linje 2000-2001)  

Forslag til nytt punkt:

  • Sikre at fritidsklubber har stabile og forutsigbare rammebetingelser, slik at de kan tilby aktiviteter som forebygger og styrker sosial inkludering. Kan plasseres under Kultur (linje 1848-1869) eller under Idrett, frivillighet og friluftsliv (linje 1976-2004)

Fremskrittspartiets førsteutkast til partiprogram 

Endringsforslag fra Ungdom og Fritid  

Dagens formuleringer i førsteutkastet:

  • Frp sitt partiprogram omtaler gaming og e-sport og her burde det være et nytt kulepunkt om fritidsklubb som arena for dette.  

Forslag til nytt punkt:

  • Legge til rette for at fritidsklubber kan fungere som gratis og tilgjengelige arenaer for gaming, slik at barn og unge får et trygt sted å utvikle sine ferdigheter og interesser innen gaming og e-sport (linje 38)  

Venstre omtaler ikke fritidsklubb i førsteutkastet, men fristen for å påvirke er gått ut. Må derfor vente til andreutkastet kommer også se på hvilke endringer en bør jobbe for da frem mot landsmøtet.

Ikke kommet med noe førsteutkast enda, må vente til førsteutkastet er kommet før Ungdom og Fritid kommer med forslag til formuleringer.  

Arbeiderpartiets førsteutkast til partiprogrammet 

Endringsforslag fra Ungdom og Fritid

Dagens formulering i førsteutkastet:

  • Kultur for alle. Flere skal kunne oppleve kultur, delta og utvikle sitt talent. Derfor vil vi senke tersklene for deltakelse, slik at enda flere kan oppleve og delta i kulturaktiviteter. Deltakeravgiften i kulturskolen må ikke være så høy at noen ekskluderes (linje 3231-3234)  

Forslag til ny formulering:

  • Kultur for alle. Flere skal kunne oppleve kultur, delta og utvikle seg. Derfor vil vi senke tersklene for deltakelse, slik at enda flere kan oppleve og delta i kulturaktiviteter. Deltakeravgiften i kulturskolen må ikke være så høy at noen ekskluderes, og fritidsklubber skal fortsette å være gratis og lett tilgjengelige for alle som ønsker å delta på lavterskel kulturarenaen (linje 3231-3234).  

Forslag til nytt punkt:

  • Øke rammebetingelsene til fritidsklubber for å sikre at alle barn og unge, uavhengig av økonomisk bakgrunn, har tilgang til gratis og inkluderende fritidstilbud som bidrar til sosial tilhørighet og forebygging (Gode oppvekstmiljø for alle: linje 3379) 

Senterpartiets førsteutkast til partiprogrammet 

Endringsforslag fra Ungdom og Fritid

Dagens formulering i førsteutkastet:

  • Senterpartiet ønsker å løfte den kulturelle grunnmuren vår – det lokale kulturlivet. Tilgang til utstyr og lokale for alle må prioriteres. De kommunale kulturskolene er viktige. Alle barn som ønsker det skal få tilbud om plass i kulturskolen til en rimelig pris. Senterpartiet ønsker å styrke skolebibliotekene, og gi dem en dedikert rolle i å utvikle leselyst (linje 3095-3098).

Forslag til ny formulering:

  • Senterpartiet ønsker å løfte den kulturelle grunnmuren vår – det lokale kulturlivet. Tilgang til utstyr og lokaler for alle må prioriteres. De kommunale kulturskolene og fritidsklubbene er viktige møteplasser for barn og unge. Alle barn som ønsker det skal få tilbud om plass i kulturskolen til en rimelig pris. Fritidsklubbene skal være tilgjengelige som trygge og gratis samlingssteder, og derfor må rammebetingelsene styrkes for å sikre stabile og forutsigbare tilbud som kan møte lokale behov. Senterpartiet ønsker også å styrke skolebibliotekene og gi dem en dedikert rolle i å utvikle leselyst (linje 3095-3098). 

Rødts førsteutkast til partiprogrammet

Endringsforslag fra Ungdom og Fritid

Dagens formulering i førsteutkastet:

  • Bygge ut fritidsklubber over hele landet, og jobbe for at kommunene får finansiering til å ha gode ungdomstilbud (linje 3468) 
  • At det skal tilbys flere gratis fritidsaktiviteter og trygge møteplasser som fritidsklubber for barn og unge (linje 3215) 

Forslag til ny formulering:

  • Lovfeste retten til fritidsklubber for alle barn og unge, og sikre øremerket finansiering til kommunene for å utvikle gode og trygge ungdomstilbud over hele landet (linje 3468)  

Sosialistisk Venstrepartis førsteutkast til programmet 

Endringsforslag fra Ungdom og Fritid 

  • Førsteutkastet ivaretar fritidsklubb og derfor ingen endringsforslag fra Ungdom og Fritid  

Dagens formulering i førsteutkastet

  • Et bredt idretts-, fritids- og kulturtilbud gir unge et sted å høre til, et fellesskap og en mulighet til å teste ut sine ideer og tanker. Økende priser på fritids- og kulturtilbud gjør at mange ikke har mulighet til å delta. Vi må derfor satse på flere ungdomsdrevne fritidsklubber med høy kvalitet og øke støtten til idretten for å bygge ned barrierer mot deltakelse. Alle unge må få mulighet til å ha kulturopplevelser, uavhengig av størrelsen på lommeboka (linje 342-346)  
  • At alle skal ha lik mulighet til meningsfull fritid. Vi vil lovfeste retten til fritidsklubb. Målet er minst én fritidsklubb per ungdomsskolekrets, hvor klubbene kan gi gratis tilbud som konserter, utflukter og aktiviteter i ferier (linje 354-366)  
  • Grunnmuren i kulturlivet består av bibliotekene, kulturskolen, fritidsklubbene og det frivillige kulturlivet. SV vil bygge opp disse tilbudene for å sikre at alle har tilgang på gode tilbud der de bor (linje 1865-1867)  
  • At alle unge skal ha tilgang på en åpen og gratis møteplass gjennom lovfesting av fritidsklubber i alle kommuner. Ungdom skal selv medvirke i styringen av klubbene 1875 sammen med fagpersoner (linje 1873-1875)  

MDGs førsteutkast til partiprogrammet

Endringsforslag fra Ungdom og Fritid

  • Førsteutkastet ivaretar fritidsklubb og derfor ingen endringsforslag fra Ungdom og Fritid 

Dagens formulering i førsteutkastet

  • Sørge for at alle barn og unge kan delta på minst én fritidsaktivitet, og har gode lekeplasser, fritidsklubb og trygge sosiale møteplasser i sitt nærmiljø (linje 1585-1586)
  • Sikre fritidsklubber og oppsøkende ungdomsarbeid i hele landet, enten i kommunal regi eller interkommunalt (linje 1587-1588)  

Spørsmål?

Thea Juell
Samfunnskontakt
thea@ungdomogfritid.no
+47 952 12 353

28.10.2024