ÅRETS PROSJEKT – UoFs pris 2020

Vi ser at det er ekstremt mange vellykkede prosjekter og arrangementer på fritidsklubber rundt om i landet! Utvelgelsen av årets finalister vært alt annet enn enkel, men nå skal dere få møte finalistene som har klart å skape de aller kuleste opplevelser for ungdom – selv under en verdensomspennende koronapandemi.

FINALISTER – Årets prosjekt/arrangement:

 

  • Prosjektet «Digital musikkfestival: LYST»
    Et samarbeidsprosjekt mellom Audiator i Tromsø, Unge stormen i Bodø, Ungdom og Fritid Bærum, St.Croix-huset Fredrikstad, og Trikkehallen Oslo

  • Prosjektet «HavGlede», Austrheim ungdomsklubb
    Austrheim kommune, Nordhordland i Vestland

  • Prosjektet «UK:Online», Ungdommens kulturhus
    Sarpsborg kommune, Østfold i VikenMerk:
    Alt videoinnhold på siden er laget av UoFs medlemmer. Videorettighetene tilhører dermed medlemmene selv.


PRESENTASJON AV FINALISTENE:

Prosjektet «Digital musikkfestival: LYST»

Et samarbeidsprosjekt mellom Audiator i Tromsø, Unge stormen i Bodø, Ungdom og fritid Bærum, St.Croix-huset Fredrikstad og Trikkehallen Oslo



Presentasjon: 

Mens klubbene stengte ned på grunn av pandemien ble det jobbet frem en felles digital musikkfestival som et samarbeid mellom ungdomshus i fem kommuner; Tromsø, Fredrikstad, Bodø, Oslo og Bærum.  

Dette prosjektet startet som et initiativ fra ungdommer i Tromsø. Audiator i Tromsø stod for produksjon av det tekniske, mens hver lokal arrangør hadde ansvar for å lage innhold gjennom lokale produksjoner.

Audiator klippet innslagene til en felles sending i festivalformat og streamet ut gjennom ulike digitale flater som Facebook, YouTube, og fler! Gjennom dette prosjektet har ungdom fått vist aktiviteter på klubbene rundt om i Norge til et større publikum. Sendingene nådde over 8000 mennesker! Prosjektet har løftet frem ulike områder av ungdomskulturen på tvers av områder i Norge, og samarbeidet har ført til at ungdomskultur og fritidstilbud over hele landet har fått stor oppmerksomhet. Prosjektet er støttet av samarbeidsmidler fra Ungdom og Fritids Frifond.

Avbildet: Audiator Tromsø


Prosjektet «
HavGlede», Austrheim ungdomsklubb

Austrheim kommune, Nordhordland i Vestland



Presentasjon:

Austrheim utnytter naturområdet med de 486 øyene i kommunen på en god måte i sitt ungdomsarbeid. Austrheim ungdomsklubb har et prosjekt som heter HavGlede – dette ble startet i 2017, og består av havsportaktiviteter fra april til september, ved Mastrevik kai. I prosjektet engasjeres mange frivillige ungdommer, og prosjektet har gitt mange timer med aktivitet og glede. 

Prosjektet gjør at ungdommen kan utfolde seg med kajakker, stå på SUP-brett, bli skutt ut på sjøen av en katapult, hoppe på vanntrampline, løpe i et hamsterhjul, sitte i tube- eller stå på vannski, utfordre seg selv i hinderløypen, og stupe fra klatretårnet. Om du vil ta det litt mer rolig kan du ta deg en tur i tråbåten «lille kylling», eller padle i kano med flere venner. Alle får låne våtdrakt, badesko, og flytevest. Alt er gratis, og om ungdommene er flinke å rydde etter seg, så vanker det gjerne en hot-dog eller en slush. Liker du ikke sjøen, kan du chille på land i saccosekker og solstoler, og gjerne være kveldens DJ eller grill mester. I forbindelse med HavGlede tilbyr vi førstehjelpskurs med livredning (gratis) til alle ungdommer som ønsker dette. Vi har våttkort-kurs og båtførerkurs (egen andel til innleide instruktører). Det er ca. 20 ungdommer som jobber frivillig i løpet av sesongen for at vi skal få til disse aktivitetene. 

HavGlede er sosialt og utfordrende, skaper mestringsfølelse, og gir ny kunnskap. HavGlede er et prosjekt av ungdommer for ungdommene!

Avbildet: Prosjektet HavGlede


Prosjektet «
UK:Online», Ungdommens kulturhus

Sarpsborg kommune, Østfold i Viken



Presentasjon: 

Ungdommens kulturhus (UKH) i Sarpsborg var tidlig ute med å tilby et svært godt og solid digitalt tilbud til sine ungdommer når landet ble stengt ned under koronapandemiens inntog i NorgeDe skapte et veldrevet tilbud som var lett gjenkjennelig for ungdommene, som både tilbød på det sosiale, og som ga oppfølging fra voksne slik ungdommene var vant med fra ordinært tilbud på UKH.

I løpet av første uke i drift hadde de over 200 aktive brukere i det digitale ungdomshuset deres. I løpet av én uke gikk det digitale ungdomshuset fra å være en ren hangout til å inneholde alle ulike rom som ungdommene ellers har tilgang på. Ungdommens kulturhus bruker dette også for å nå frem til nye brukere, de opplevde at det for mange er enklere å møte opp fysisk på møteplassen når en allerede har blitt en del av miljøet vårt online.

Ungdommens kulturhus har også gitt mange ungdommer arbeidsoppgaver fra moderering til gjennomføring av turneringer, kurs og de skapte en tv-sending på Discord, som nå har blitt en tv-sending som fortsatt sendes live én gang i uka.  

Gjennom dette ble også UKH et kompetansesenter for resten av landet på gode metoder for å sette opp lokale tilbud digitalt på plattformer som DiscordUngdommens kulturhus har siden oppstart hjulpet 60 kommuner, ungdomsråd og frivillige organisasjoner med å opprette tilsvarende tilbud, og har deltatt på seminar med blant annet Ungdom og Fritid og UKM, for å dele sin kompetanse og sine erfaringer.

«Vi har på mange måter vært med på å sette digitalt ungdomsarbeid på agendaen, og det er vi utrolig stolte av!» sier UKH.

Avbildet: UK:Online


Vi ønsker alle de tre finalistene LYKKE TIL ❤️ På torsdag 12.11.2020 annonserer vi prisvinneren, og vi tar en samtale med vinnerne i de ulike priskategoriene under webinaret «fredagsklubben» fredag 13.11.20, som er en del av landskonferanseprogrammet.

10.11.20