Statsbudsjettet 2025: dette betyr budsjettet for fritidsklubber

10 millioner til Ungdom og Fritids fond! Men vi venter fortsatt på en varig styrking av fritidsklubbene.

Barn og unge har gjentatte ganger etterspurt flere og bedre fritidsklubber der de bor. Regjeringen har flere ganger signalisert støtte til fritidsklubbene i politiske dokumenter og uttalelser, men unnlater å følge opp med varig og forutsigbar støtte.

Her er punktene fra statsbudsjettet:

  • Kultur- og likestillingsdepartementet: Regjeringen følger opp handlingsplanen fra «Alle Inkludert!» med 10 millioner til Ungdom og Fritids Fond.
  • Barne- og familiedepartementet: Tilskuddsordningen til inkludering av barn og unge har fortsatt ikke en egen kategori for fritidsklubb, og er satt på samme nivå som i fjor. Vi ser ikke noe til et løft til feltet, som det har blitt snakket om.
  • Helse- og omsorgsdepartementet: Ingen tiltak i Folkehelsemeldingen er fulgt opp. Oppfølging av utredningen skal VURDERES.
  • Kommunal- og distriktsdepartementet: Regjeringen foreslår en vekst i frie inntekter der kommunene får 5,15 milliarder. Dette er bra, men kommunene mangler allerede 10 milliarder kroner i år. Hvordan skal de da klare å prioritere fritidsklubber, som ikke er lovpålagt?
  • Justis- og beredskapsdepartementet: det foreslås 2,8 milliarder til «Gjengpakke» mot barne- og ungdomskriminalitet, med 407 millioner til forebygging. Noen av pengene går til blant annet SLT, skoler, foreldrestøtte, områdesatsninger og møteplasser for gutter og unge menn. Det er kjempebra med støtte til skole og hjem, men hva med fritid?

 

Engangstildelinger er ikke nok

Ungdom og Fritid er glade for alle tildelinger til feltet, men dette er altfor ofte engangssummer med kortvarige effekter. Fritidsklubbene trenger varig og forutsigbar støtte for å kunne utvikle seg og fortsette å være trygge og sosiale arenaer for barn og unge.

 

Barn og unges behov må prioriteres 

Barn og unge har gjentatte ganger etterspurt flere og bedre fritidsklubber der de bor, blant annet gjennom BUSK-rapporten. Dette er behov som regjeringen burde ha tatt på alvor. Der regjeringen har sviktet, har privat sektor tatt et viktig skritt. Den 23. september offentliggjorde Gjensidigestiftelsen en tildeling på 270 millioner kroner for å styrke fritidsklubbene på flere områder. Dette er en viktig start på et større løft, men det kan ikke være opp til private aktører alene å styrke en kommunal struktur. Her må regjeringen ta sitt ansvar. 

 

Det er tid for handling

Ungdom og Fritid forventer nå at regjeringen tar ansvar og følger opp sine løfter ved å gi fritidsklubbene den støtten de trenger. Fritidsklubbene spiller en avgjørende rolle i barn og unges liv, som trygge møteplasser med trygge og kompetente ungdomsarbeidere. Manglende satsning på dette feltet er et svik mot dagens ungdom og kommende generasjoner, som fortjener trygge og gode oppvekstsvilkår. For at fritidsklubbene skal fortsette å være en bærebjelke i det norske fritidstilbudet, må regjeringen gi feltet et reelt økonomisk løft. Dette krever langsiktige investeringer, ikke bare engangsbevilgninger. 

Ungdom og Fritid vil fortsette å kjempe for at fritidsklubbene får den plassen de fortjener i norsk politikk, og vi håper statsbudsjettet for 2025 blir revidert for å inkludere konkrete tiltak som styrker dette viktige tilbudet.