Det finnes mange støtteordninger som kan hjelpe fritidsklubben med å realisere prosjekter og aktiviteter for barn og unge. Her finnes en oversikt over noen av de mest relevante ordningene.
Vår hovedstøtteordning for medlemmer er Ungdom og Fritids Fond, som du finner informasjon om her.
Lokale støtteordninger
De fleste kommuner og fylkeskommuner har frivillighetsmidler og tilskuddsordninger som kan tildeles til lokale prosjekter, inkludert fritidsklubber og ungdomsprosjekter. Vi anbefaler å ta kontakt med kommunen eller bydelen deres for å få informasjon om de lokale støtteordningene man kan søke på. Disse midlene kan brukes til å forbedre klubbtilbudet, arrangere aktiviteter, eller oppgradere lokalene.
Tilskuddsportalen (DFØ)
For en bred oversikt over offentlige tilskuddsordninger, besøk tilskudd.no. Her finnes informasjon om tilskudd fra statlige organer som kan være aktuelle for klubber og prosjekter som retter seg mot barn og ungdom.
Har du kjennskap til støtteordninger Ungdom og Fritid bør kjenne til eller promotere? Tips oss, da vel!
Eksterne nasjonale støtteordninger
BUFDIR er et statlig direktorat underlagt Barne- og familiedepartementet. BUFDIR arbeider for å sikre gode oppvekstsvilkår for barn og ungdom i Norge, og har et bredt ansvar for barn, ungdom, familier og sårbare grupper. Deres oppgaver omfatter blant annet utvikling og implementering av politikk, samt forvaltning av tilskuddsordninger og støtteordninger rettet mot barn og ungdom.
Støtteordninger for barn og ungdom: BUFDIR tilbyr flere tilskuddsordninger som er rettet mot tiltak for barn og ungdom. Disse støtteordningene har som mål å fremme inkludering, deltakelse og likeverdige muligheter for alle barn og unge. Midlene kan søkes av fritidsklubber, kommuner, og andre som arbeider med målgruppen.
- Tilskudd til inkludering av barn og unge
- Tilskudd til fritidskasser i kommunene
- Tilskudd til tiltak mot rasisme, diskriminering og hatefulle ytringer
Kulturtanken – Den kulturelle skolesekken Norge (DKS) er en statlig etat under Kulturdepartementet som har ansvaret for å sikre at barn og unge over hele landet får tilgang til profesjonell kunst og kultur. Kulturtanken koordinerer og utvikler Den kulturelle skolesekken (DKS), et nasjonalt program som skal gi elever i grunnskolen og videregående skole et tilbud om kunst- og kulturopplevelser.
Kulturrom (tidligere Musikkutstyrsordningen) er en nasjonal støtteordning som har som formål å bedre de tekniske og fysiske rammevilkårene for musikk- og kulturaktører i Norge. Kulturrom gir økonomisk støtte til utstyr og tilpasninger av øvingslokaler, konsertscener og andre kulturarenaer, med mål om å styrke infrastrukturen.
Gjensidigestiftelsen er Norges største finansielle stiftelse, etablert i 2007. Stiftelsen har som mål å skape et tryggere, sunnere og mer aktivt samfunn. Gjensidigestiftelsen deler årlig ut betydelige midler til ulike prosjekter og tiltak over hele landet, med et særlig fokus på aktiviteter som fremmer trygghet, helse og trivsel for barn og unge. Fritidsklubber som er medlem av Ungdom og Fritid kan søke om støtte til prosjekter som faller innenfor disse kategoriene.
Anthonstiftelsen har som formål å støtte allmennyttige formål, med særlig fokus på barn og ungdom. Stiftelsen ble opprettet i 1980 av Anthon D. Gjems, og gir økonomisk støtte til prosjekter som fremmer oppvekstsvilkår, utdanning, fritidstilbud, og sosial inkludering for barn og unge i Norge.
Kulturdirektoratet (tidligere Kulturrådet) er en statlig etat under Kultur- og likestillingsdepartementet, som har som oppgave å fremme kunst og kultur i hele Norge. Direktoratet forvalter en rekke tilskuddsordninger og programmer som støtter både profesjonelle og frivillige aktører innen kulturfeltet. Kulturdirektoratets mål er å sikre et mangfoldig og inkluderende kulturliv som er tilgjengelig for alle, spesielt med tanke på barn og unge.
Sparebankstiftelsen DNB er en av Norges største allmennyttige stiftelser. Stiftelsen støtter prosjekter som skaper engasjement, læring og opplevelser, med mål om å bidra til et inkluderende og trygt samfunn. Gjennom tilskudd til en rekke ulike tiltak, ønsker Sparebankstiftelsen å styrke lokalsamfunn og bidra til positiv utvikling, spesielt for barn og unge.
Eksterne internasjonale støtteordninger
Erasmus+ ungdom er et program finansiert av EU som støtter utdanning, opplæring, ungdomsarbeid og sport i Europa. Programmet har som mål å fremme internasjonalt samarbeid, mobilitet og læring gjennom erfaringer i utlandet.
Erasmus+ ungdom gir støtte til en rekke aktiviteter og prosjekter som retter seg mot både ungdom og voksne, og tilbyr muligheter for deltakelse i internasjonale prosjekter og programmer.
Ungdom og Fritid samarbeider også med Erasmus+ ungdom, noe som betyr at du kan få veiledning i søknadsprosessen. Ta gjerne kontakt med oss!
- Gruppeutveksling
- Ungdomsstyrte prosjekter
- Opplæring for ungdomsarbeidere
- DiscoverEU inclusion
- Små samarbeidsprosjekter
- Store samarbeidsprosjekter
Søknadsfrister 12. februar, 5. mars og 1. oktober. Sjekk aktuell støtteordning for frist.
Foreningen Norden er en ideell organisasjon som arbeider for å styrke samarbeid og forståelse mellom de nordiske landene. Foreningen har som mål å fremme nordisk språk, kultur og samfunnsforståelse, samt øke interessen for nordisk samarbeid blant barn, unge og voksne.
Nordisk Samarbeid er et omfattende partnerskap mellom de nordiske landene – Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island – samt de selvstyrte områdene Grønland, Færøyene og Åland. Målet er å fremme sosial og kulturell integrasjon, styrke økonomisk utvikling, og bidra til bærekraftige løsninger i regionen.
Støtteordninger og programmer:
Nordisk samarbeid tilbyr en rekke støtteordninger og muligheter for prosjekter som involverer barn, unge og frivillige aktører. Her er noen av de viktigste tiltakene som støttes:
- Nordplus:
Et program som gir økonomisk støtte til utdannings- og læringsprosjekter på tvers av de nordiske og baltiske landene. Programmet fokuserer på å fremme språk, kultur og samarbeid mellom skoler, høyere utdanning, og ungdomsorganisasjoner.
- Målgruppe: Skoler, fritidsklubber, og læringsorganisasjoner.
- Kultur- og samfunnsprosjekter:
Tiltak som fremmer nordisk kunst og kultur, samt prosjekter som styrker sosiale nettverk og kulturell forståelse i regionen.
- Eksempel: Festivaler, kunstprosjekter, eller møter som bygger broer mellom ulike samfunnsgrupper.
- Nordisk Barne- og Ungdomskomité (NORDBUK):
NORDBUK tilbyr støtte til aktiviteter og prosjekter som involverer barn og unge i samarbeid på tvers av Norden. Prosjektene må fremme deltakelse, demokrati og medbestemmelse.
- Ungdommens Nordiske Råd (UNR):
En arena hvor unge får muligheten til å samarbeide og diskutere politikk og samfunnsspørsmål med et nordisk perspektiv. UNR er en viktig stemme for ungdom i det nordiske samarbeidet.
2.12.2024